Про музей історії та культури “Уваровський дім”

Про діяльність
Ворзельського музею історії та культури
“Уваровський дім”

 

Уваровський дім взимку

Уваровський дім взимку

1. Про історичний фон та створення у Ворзелі музею історії та культури “Уваровський дім”.
Селище Ворзель утворилося 1900 року під час прокладення залізниці Київ-Ковель і від свого початку було дачною місциною завдяки унікальному мікроклімату. Тут купували землю та будувалися заможні кияни, потім – київські міщани та люди творчих професій.
Наведемо лише деякі імена видатних людей, які жили або перебували у Ворзелі і складають культурну спадщину селища: політичний діяч, письменник В. Шульгін; актори Ганна Борисоглібська, Любов Добржанська, Сергій Жданов, Іван та Катерина Червінські, Борис Щукін, Віра Юренєва, Іван Мар’яненко; письменники Валер’ян Підмогильний, Євген Плужник, Ісаак Бабель, Корній Чуковський, Дмитро та Юрій Бедзики, Юрій Збанацький, Гелій Снєгірьов; композитори Б. Лятошинський, І. Поклад, В. Годзяцький, один з перших російських авіаторів Г. Горшков та перша російська жінка, що злетіла в повітря на аероплані К. Горшкова. У Ворзельському будинку творчості композиторів (це єдина така установа в Україні) творили К. Данькевич, Г. Майборода, А. Штогаренко, О. Білаш, Є. Станкович, І. Шамо, С. Жданов, В. Сільвестров, О. Пахмутова, Ю. Добронравов та ін. (Можна без перебільшення сказати, що тут написана величезнеа кількість творів української музики 1940-90-х рр. радянського періоду, відомі пісні, зокрема, «Два кольори», «Рушник», “Пісня про Київ” – нинішній Гімн міста Києва та багато ін.)
Ворзельські краєзнавці, починаючи з післявоєнного часу (Н. П. Потєха) й донині (О. Г. Соколенко, Ю. Л. Мельничук, С. В. Соколенко, вчителі О. В. Бурко, Т. Д. Гарбуз, І. О. Мальцева, Н. М. Іванченко та ін.), по крупицях збирали відомості про селище та його мешканців. У ворзельській школі створено музей історії школи.
У 2000–2005 рр. проведені краєзнавчі дослідження, в результаті яких вийшла друком книга „Ворзель. Сторінками столітньої історії”, а 2008 року – книга “Ворзельське підпілля. Маловідомі сторінки війни” (автори О. Г. Соколенко, Ю. Л. Мельничук), куди увійшли матеріали історичних досліджень ворзельських краєзнавців.
Колишній будинок графині Н. Ф. Уварової завжди був справжньою окрасою Ворзеля. Побудував його у перші роки існування селища київський фабрикант купець 1-ї гільдії Карл Септер, а потім продав графині Наталії Федорівні Уваровій, доньці відомого київського цукрозаводчика та мецената Ф. А. Терещенка. Перед будинком був фонтан, прокладені гравієві доріжки, висаджені дерева рідкісних порід.
Після революції в колишньому будинку графині Н. Ф. Уварової працювала школа. Можна сказати, що усе корінне населення Ворзеля одержало середню освіту саме тут.
У 1920–1923 рр. у школі працював вчителем політосвіти та української мови видатний український письменник В. П. Підмогильний.
На початку 60-х років у школі було створено кінотеатр “Космос”, який існував понад 20 років і посів перше місце на Всесоюзному конкурсі шкільних кінотеатрів. В гостях у школярів побували багато відомих кінорежисерів та інших діячів кіномистецтва (О. Роу, С. Параджанов, Г. Мілляр, О. Хвиля та ін.), відбулися прем’єри фільмів «Легенда про Мальчиша-Кибальчиша» та «Морозко». Кінотеатр був відомий навіть у Голлівуді, про що свідчать листи з Національної Академії кіномистецтва, які надходили сюди з Америки.
У 1990-х історична будівля залишилася бездоглядною, поступово руйнувалася. Сходи з тераси вирвані варварським способом, дах протікав, руйнувалися перекриття.
У 2007 році Ворзельська селищна рада віднайшла кошти, провела ремонт будівлі, взяла її на свій баланс.
На День селища 18 вересня 2007 року після реконструкції у колишньому будинку графині Н.Ф. Уварової (Терещенко) було відкрито Ворзельський музей історії і культури “Уваровський дім”.
Натепер у будівлі колишньої дачі графині Н.Ф. Уварової крім музею, який займає чотири зали на першому поверсі та одну на другому містяться центр культури «Уваровський дім» та деякі підрозділи Ворзельської селищної ради.

2. Діяльність музею історії та культури “Уваровський дім”
2.1. Місія та специфіка музею.
Для залучення відвідувачів і формування цікавої і змістовної експозиції було обрано т.з. схему “живого” музею, яка гарно зарекомендувала себе у різних країнах. Її суть полягає в тому, що крім постійних експозицій краєзнавчого характеру (історія селища, цікаві люди, різноманітні заклади тощо) у музеї систематично проводяться мистецькі виставки, семінари, круглі столи, конференції, навчання, тренінги, концерти та творчі вечори, селищні заходи.
Специфіка Ворзельського музею історії та культури «Уваровський дім» полягає в тому, що він має широкий діапазон експозицій, поєднуючи риси музеїв історичного (меморіального) та природничо-наукового профілю. Тому його можна вважати музеєм комплексного профілю.
Місія музею полягає в:
– зібранні та збереженні культурної спадщини;
– експонуванні пам’яток історії та культури, творів художнього, літературного та народного мистецтва;
– проведенні широкої культурно-просвітницької, освітянської роботи;
– пропагуванні Ворзеля серед приїжджих та відпочиваючих як курорту та культурної перлини Київщини.
За роки існування музею у його діяльності спостерігається суттєвий прогрес.

2.2. Експозиційна діяльність музею.
На І поверсі працюють:
– виставкова зала (постійнодіюча фотоекспозиція «Ворзель стародавній – Ворзель сучасний», а також різноманітні мистецькі виставки);
– стилізована кімната ворзельських дачників поч. 1900–1917 рр. (експонуються старовинні ворзельські меблі, речі, документи того часу);
– меморіальна експозиція, присвячена Б.М. Лятошинському (експонуються його власні речі – олівці, автографи, стілець);
– зала видатних ворзельців, в т.ч.:
постійнодіюча експозиція «Видатні мешканці Ворзеля»;
постійнодіюча експозиція «Ворзельці – ліквідатори аварії на ЧАЕС»;
постійнодіюча експозиція «Ворзельці – захисники Вітчизни»;
постійнодіюча експозиція пошукового загону ім. отамана Орлика «Власні речі солдатів».
На ІІ поверсі працює постійнодіюча експозиція «Історія Ворзельського підпілля» та стилізована кімната 1940-1950-х рр.
На ІІ поверсі також розміщені Фондосховище №1 та Фондосховище №2.
Велику увагу у музеї приділено аудіооформленню, використанню аудіоекспонатів. Так, у експозиції «Стилізована кімната ворзельських дачників поч. 1900–1917 рр.» постійно звучать раритетні грамофонні записи поч. ХХ ст., а в експозиції «Історія Ворзельського підпілля» – архівні радіо записи, фрагменти радіопередач часів Великої Вітчизняної війни. Це викликає у відвідувачів відчуття присутності у тій епосі, підсилює враження від експозиції.
Сьогодні у фондах музею налічується понад 2000 експонатів. Усі їх допомогли зібрати та подарували музею мешканці Ворзеля. Тому наш музей можна сміливо газвати справжнім народним музеєм.

2.3. Відвідуваність музею.
Переважна більшість відвідувачів нашого музею – відпочиваючі ворзельських оздоровниць, які приїздять сюди з усіх областей України та з-за кордону. Тому ми бачимо наш музей в першу чергу цікавим та пізнавальним для цієї категорії відвідувачів. Для цього в подальшому необхідно відкрити нові експозиції, обладнані та оформлені на рівні найкращих зарубіжних зразків.
Музей відвідують багато школярів, зокрема завдяки урокам мужності «Хто такий захисний Вітчизни?» (з 2009 року на них побували понад 3000 дітей). У подальшому ми й надалі будемо розширювати та урізноманітнювати нашу освітянську діяльність для дітей та юнацтва.
Кількість відвідувачів за 2009 рік (перший рік існування) становила 6500 осіб, за 2010-й – 8500 осіб, за 2011-й – 9000 осіб.

2.4. Виставки.
Хоча фінансування оформлення музею здійснювалося в мінімальних обсягах, він розпочав свою діяльність і плідно працює.
На день відкриття 18 вересня 2007 року було відкрито фотовиставку “Ворзель стародавній – Ворзель сучасний”, наприкінці 2008 року – експозицію “Старовинні меблі з ворзельських будинків” (допомогу надали місцеві мешканці В.М. Биковець, О.І. Горбатюк, М. Потороча та ін.), а до Дня Перемоги 9 травня 2009 року – експозиції “Ворзель у часи гітлерівської окупації”, “Артефакти війни, знайдені у землі” (велику допомогу надали М. Петров, В. та А. Северини) та “Раритетні плакати часів Великої Вітчизняної війни” (допомогу А. Збанацький).
До Дня Партизанської слави 22 вересня 2009 р. у музеї відкрито постійно діючу експозицію “Історія ворзельського підпілля”, до складу якої входять крім стендів про діяльність підпільної організації виставка артефактів війни, знайдених у землі, раритетні експонати – власні речі ворзельських підпільників, стилізована кімната 30–50 рр. Усе це сприяє виникненню у відвідувачів відчуття перенесення у воєнні роки. Експозиція має велике виховне значення: нині тут започатковано проведення уроків мужності для школярів.
Усього було проведено понад 20 виставок (спільно з центром культури), з-поміж яких наступні: «Картини з соломки О. Воронця», «Незнайко родом з Ірпеня» (про М. Носова), «Фотовиставка О. Швачка «Мурований пояс столиці: Ірпінський укріпрайон», «Старовинні меблі з Ворзельських будинків», «Фотохудожня виставка Л. Коновалової», дві виставки живопису В. Новосельської, дві виставки репродукцій живопису сім’ї Реріхів, виставка творчості художника В. Силантьєва, виставка живопису В. Ткачової, виставка живопису Ю. Павлусь, виставка про адмірала Г. Горшкова, виставка «Листівки ворзелян з фашистської неволі», виставка художнього декупажу Л. Кушніренко, виставка вишитих ікон З. Мілюхіної, виставка поробок А. Коваль, виставка картин заслуженого художника України С. Войцеховського та ін.

2.5. Культурно-просвітницькі заходи.
Усього за три роки музеєм було проведено понад 100 заходів – лекцій, творчих вечорів, концертів, круглих столів, конференцій тощо (спільно з центром культури та іншими закладами).

2.6. Патріотично-виховні заходи.
У рамках заходів з нагоди 65-ї річниці визволення Батьківщини від німецько-фашистських загарбників музеєм започатковано проведення уроків мужності для школярів на тему «Хто такий захисник Вітчизни?». Урок складається з двох частин: перша – лекція та відвідування експозиції «Історія Ворзельського підпілля»; друга – показ та обговорення документально-публіцистичного фільму «Ми тремтіли за цю землю…» про долю 13-літної ворзельської підпільниці Валі Філіповської. Тривалість уроку мужності – 2 академічних години. За час проведення на уроках мужності побували понад 3000 дітей, зокрема учні 6-ти київських загальноосвітніх шкіл.
2.7. Наукова робота.
2.7.1. Наукові читання циклу «Сторінками історії Київщини».
2010 року у музеї започатковано проведення наукових читань циклу «Сторінками історії Київщини». Проведено чотири таких заходи за темами: «П. Могила і Київщина», «Освітньо-виховні традиції українського козацтва: минуле і сучасність», «Творчість Б.М. Лятошинського і Київщина», «До-75-річчя Великого терору. Діячі «розстріляного відродження» та руху шістдесятників і Київщина». На наукових читаннях з доповідями виступили провідні науковці київських навчальних та науково-дослідних закладів (доктори та кандидати наук, аспіранти, студенти).
Видано два збірники з матеріалами читань, готуються до видання наступні.
2.7.2. Краєзнавчі дослідження.
Значним науковим здобутком музею можна вважати проведення досліджень та пошукової роботи, в результаті яких (спільно з докт. іст. наук. С. С. Падалкою ) в Державному архіві Київської області було віднайдено документи про діяльність Ворзельської підпільної організації в роки Великої Вітчизняної війни, яку організували школярі. Вони вели усю диверсійну роботу, а також звільнили Ворзель та населені пункти Кичеєво, Діброва Ленінська, Михайлівка-Рубежівка, Немішаєве. За результатами досліджень:
– видано книгу;
– знято 2 документальних фільми;
– 22 вересня 2009 року відкрито експозицію «Історія Ворзельського підпілля»;
– проведено прес-конференцію в Укрінформі;
– взято участь у телепередачі «Документ+»;
– взято участь у зйомках документального сюжету ТРК «Гамма».
Також значним нашим науковим досягненням вважаємо проведення досліджень та видання історико-літературного збірника «Нескорені духом» (автори-укладачі О.Г. Соколенко та Ю.Л. Мельничук), до якого увійшли матеріали про репресованих видатних українських письменників Валер’яна Підмогильного та Євгена Плужника (жили у Ворзелі у 1920-х рр.); перекладача Григорія Кочура (жив у Ірпені); письменника, просвітянина Михтодя Волинця (живе у Ворзелі); письменника Гелія Снєгірьова (мав дачу у Ворзелі); поета, прозаїка, журналіста, публіциста, історика і еколога Данила Кулиняка (живе у Ірпені); поета, перекладача Дмитра Паламарчука (жив у Ірпені); поета Василя Стуса (часто перебував у Ірпені в гостях у Григорія Кочура). Це – справжні герої нашої країни, люди незламної волі, з яких маємо брати приклад ми і наші діти. Видання призначене для науковців, викладачів вищих навчальних закладів, учителів, учнівської та студентської молоді, краєзнавців та усіх, хто цікавиться історією рідного краю, воно стане гарним позакласним посібником для школярів під час вивчення української літератури.
2.8. Видавнича діяльність.
Видано:
– листівки з краєвидами Ворзеля (8 варіантів);
– листівки зі старовинними видами Ворзеля (8 варіантів);
– блокноти з Ворзельською символікою (4 варіанти);
– створено та видано мапу Ворзеля з відміченими визначними місцями;
– видано проспект «Ворзель – курорт»;
– книгу «Ворзельське підпілля»;
– книгу «Нескорені духом» (про видатних письменників, поетів, перекладачів часів «розстріляного відродження» та дисидентського руху 60-х рр. ХХ ст., чиї життя і творчість були пов’язані з Приірпінням),
– а також взято участь у зйомках фільмів:
– «Ворзель-курорт»,
– «Ми тремтіли за цю землю» – про ворзельську підпільницю В. Філіповську,
– «Переможці» – трисерійний фільм-спогад про ворзельських ветеранів Великої Вітчизняної війни,
– «Останній герой» – про діяльність Ворзельскої підпільної організації в роки Великої Вітчизняної війни.
2.9. Найближчі плани музею.
2.9.1. Оформлення і відкриття постійно діючих експозицій:
– «Польські поселення на території Приірпіння»,
– «Історія будівництва Києво-Ковельської залізниці»,
– «Меморіальна стилізована кімната родини Терещенків-Уварових» (історія родини, благочинна діяльність, внесок у культуру тощо),
– «Стилізована класна кімната поч. ХХ ст.»,
– «Стилізована Ворзельська аптека 20-х рр.»,
– «Стилізоване поштове відділення поч. ХХ ст.»,
– «Стилізована кімната Б. Лятошинського»,
– «Стилізована кімната 60-х рр.».
Оглянувши ці експозиції, відвідувачі зможуть зануритися у ворзельську дачну атмосферу поч. ХХ ст., відчують подих історії.
Передбачається обов’язкове створення та застосування відео- та аудіо експонатів, які підсилять враження від експозицій (старовинна хроніка, звуки природи тощо).

2.9.2. Обладнання музейного кінолекційного залу з експозицією, присвяченого діяльності найкращого в СРСР шкільного кінотеатру «Космос» Ворзельської школи (у ньому пройшли прем’єри фільмів «Легенда про Мальчиша-Кибальчиша» та «Морозко», є автографи О. Роу, Г. Мілляра, О. Хвилі для ворзельських школярів) та з експозицією про кіно- фотомистецтво (включаючи діючий кінопроектор).

2.9.3. Відкриття власної краєзнавчої аматорської відео студії зі створення фільмів-спогадів, краєзнавчих фільмів про Приірпіння та Київщину, про цікавих та видатних людей. Це дозволить зберегти не тільки інформацію про людей а й їхнє зображення, емоції. Планується, що у роботі студії візьмуть участь учні старших класів шкіл Приірпіння.

2.9.4. Відкриття поблизу музею:
– пам’ятника Ворзельским дітям-підпільникам, які врятували Ворзель від знищення в часи війни,
– бюста всесвітньовідомому композитору Б.М. Лятошинському (все життя мешкав у Ворзелі, написав тут усі свої визначні твори)
– бюста Ю. Збанацькому- українському визначному письменнику, командиру партизанського з’єднання в часи Великої Вітчизняної війни, Герою Радянського Союзу (жив у Ворзелі).
* * *
Отже, сьогодні можна з упевненістю констатувати, що завдяки своїй музейній, виставковій та концертно-просвітницькій та громадській діяльності музей історії та культури «Уваровський дім» стає справжнім культурно-просвітницьким центром Приірпіння, який є добре відомим також і у мистецьких та наукових колах Києва.
* * *
Кілька записів із книги відгуків Уваровського дому.
27.05.2008. “Спасибо людям, сохранившим это прекрасное здание для потомков. Берегите его. Посещение таких мест возрождает светлые чувства, закладывает вкус”. Семья Жукотиной, Лысенковой.
“Я и внучка Настенька были потрясены и приятно удивлены тем, что в Ворзеле возрождается Центр культуры, интеллигентности и благотворительности…”. Т.В. Бованенко, В.Л. Бованенко, Настя Бованенко.
24.09.2008. “Щиро вдячні за цікаву розповідь про історію Ворзеля, про будинок графині Уварової…”. Голець Л.С., Чернігівська обл.; Бородиська Ю.М., Сібілева Л.К., м.Київ; Бубнова Л.О., м . Вишгород.
4.03.2009. “Нам дуже сподобалось в цьому будинку. У вас чудові виставки картин, старовинних меблів та аплікації з соломки. Дякуємо за гостиний прийом”. Школа №2 м. Ірпеня.
7.04.2009. “Я из Киева. Специально приехала посмотреть выставки Рериха, Коноваловой и Воронца. Меня восхитили все экспонаты, дали возможность глубже узнать гуманизм и творчество семьи Рерихов. Получила удовольствие от созерцания чудных фотографий Коноваловой и работ Воронца”.
29.04.2009. “Мы, группа отдыхающих санатория “Ворзель” посетили ваш дом-музей и получили оргомное удовольствие. Спасибо Вам большое за ваш кропотливый труд, умение ценить и сохранить исторические ценности”.
16.05.2009. “Спасибо работникам музея за то, что нашли и сохранили для людей нашу историю. Так держать”. г. Луганск.
31.05.2009. “Огромное спасибо сотрудникам музея. Очень впечатляющий музей. Мы все очень довольны”. Санаторий “Солнечный”, первый отряд, 12 подписей.
9.06.2009. “Здоровезне Вам (усім причетним) спасибі за такий собі екскурс в історію і гарне його оформлення. З широко відкритими очима слухала. Знатимемо тепер, що за земля під ногами, цінуватимемо більше, думатимемо, дивуватимемося й радітимемо”. м.Київ.
12.06.2009. “На нашу думку, будинок графині Уварової є відродженою оазою духовності затишного Ворзеля. Нам, мешканцям Бердичева, сподобалось в Уваровському домі і фотовиставка, і старовинні автентичні меблі, і воєнні знахідки. Дякуємо”. Родина Василенків, м. Бердичів.
5.07.2009. “Интересная экспозиция, которая здесь представлена, имеет оргомную ценность. Старинное помещение и вещи, живописные пейзажи и благоприятный климат могут намного улучшить Ворзель и поднимут его престиж для жителей других городов Украины и зарубежья. Желаю счастья”.
18.07.2009. “Будучи в Ворзелі вражений наявністю фотографій часів побудови залізниці Київ-Ковель. Дякую за збереження пам’яті будівників, творчих людей та істини. Бажаю здоров’я людям, які несуть у майбутнє здобуток наших предків”.

Зберігач фондів – керівник Ворзельського музею
історії і культури «Уваровський дім»
О. Г. Соколенко

Вміст цієї сторінки опублікований на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0 міжнародна. При поширенні слід зазначати ім’я та посаду автора, а також URL-адресу сторінки.

Залишити коментар